Wat is levensbeschouwing?

Je levensbeschouwing is jouw eigen 'kijk op het leven'. Iedereen ontwikkelt een eigen levensbeschouwing. Je kan je levensbeschouwing ontwikkelen doordat je dingen meemaakt, door de manier waarop je hier mee omgaat en wat die dingen met jou doen. Je levensbeschouwing kan dan ook steeds veranderen.

Er is dus een verschil tussen levensbeschouwing en godsdienst (ook wel Levensbeschouwing, Levensbeschouwelijke Stroming of Geestelijke Stroming genoemd). Levensbeschouwing is dus de manier waarop jij kijkt naar het leven, jouw visie. En godsdienst is een geloof waar jij misschien achter staat, zoals het christendom, jodendom, islam, hindoeïsme of boeddhisme. 

Je godsdienst kan wel een invloed hebben op je levensbeschouwing. Bepaalde dingen die bij een geloof passen kunnen namelijk voor jou erg belangrijk zijn en een onderdeel zijn van hoe jij tegen het leven kijkt.

Wat zijn levensvragen?

Levensvragen zijn vragen die mensen zichzelf altijd kunnen vragen en die overal ter wereld door mensen gesteld kunnen worden.

Bij levensvragen is niet maar één antwoord goed. Antwoorden op levensvragen kunnen namelijk helemaal niet fout zijn. Voor iedereen is het antwoord op een levensvraag anders. En wat leuk is... Je kan jezelf nu een levensvraag stellen en hier een antwoord op geven, maar over een paar dagen, maanden of jaren kan het antwoord op dezelfde vraag heel anders zijn. Antwoorden op levensvragen staan namelijk helemaal niet vast. De antwoorden kunnen in de loop van je leven altijd nog veranderen

Een paar voorbeelden van levensvragen.

Dit zijn een paar voorbeelden van levensvragen:

Wat kom ik hier (op aarde) doen?

- Wie ligt mij na aan het hart? Wie is/zijn voor mij heel belangrijk?
  En waarom is iemand dan zo belangrijk?

- Hoe is alles begonnen? 

- Wat is er na de dood?

- Waarom is er ellende?

- Wat is vriendschap?

- Wie ben ik?

- Wie wil ik zijn?

 

Kan je zelf even niet een levensvraag bedenken, dan mag je ook één van deze vragen gebruiken. Maar zorg dat je zelf drie vragen bedenkt! Je kan de vraag ook zo aanpassen dat het je eigen vraag wordt. Deze vragen zijn er namelijk om jou te inspireren. 

Hoe kom ik tot een eigen visie?

Je kan tot een eigen visie, een eigen levensbeschouwing, komen door bijvoorbeeld te denken over levensvragen. Door eens te bedenken wat jij belangrijk vindt bijvoorbeeld. Maar ook door hier eens met anderen over te praten. Zo kom je er namelijk achter hoe anderen ergens over denken. En misschien vindt je na dat gesprek ook wel dat sommige dingen anders kunnen zijn. Zo heeft je vriend of vriendin misschien een heel ander antwoord op een levensvraag dan dat jij hebt, maar door er met elkaar over te praten kan je elkaar wel begrijpen en misschien verandert dat jouw visie wel of de visie van je vriend of vriendin.

Dus door het denken over bepaalde vragen, door te praten met anderen en door de dingen die je meemaakt ontwikkel je een eigen visie.